logoMARPAS marpasonline.nlmarpasonline.nlmarpasonline.nl
 
 

Energiebesparing en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen geworden binnen de elektrotechniek.

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw stroomverbruik terug te dringen en zo kosten te besparen en een bijdrage te leveren aan een schoner milieu.

 

Een aantal mogelijkheden op een rijtje:

Spaarlampen,

Spaarlampen verbruiken gemiddeld 80% minder stroom dan gewone gloeilampen. En ze gaan 10x zo lang mee. Op plaatsen waar lampen vaak branden, kunt u zo veel besparen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar dat verschil heeft u er zo uit.

Spaarlampen bevatten kwik, lever oude spaarlampen daarom in bij de milieustraat.

 

LED verlichting,

LED lampen zijn relatief duur in de aanschaf. LED lampen verbruiken gemiddeld 90% minder stroom dan gewone gloeilampen en ze gaan 50 keer zo lang mee. Hiermee is dus de LED lamp ook de spaarlamp dik de baas. De investering in deze lichtbron verdient zichzelf dus al snel terug. Gezien het productieproces en het verbruik is LED verlichting het minst belastend voor het milieu.

En hoe zit het met de sfeer?energiebesparing
Door de grote kleurvariŽteit en de mogelijkheid tot elektronisch sturen, zijn LED lampen erg geschikt voor het creŽren van speciale effecten of sferen. Lampen die van kleur veranderen en je interieur omdopen in rustgevend groen of spiritueel paars, maar ook het creŽren van een huiselijke, gezellige sfeer door middel van gebruik van de speciale warm witte LED lampjesÖ het is allemaal mogelijk!
 

TL verlichting,

Als u in een ruimte altijd veel licht nodig heeft, kunt u een TL-buis monteren in plaats van extra gloeilampen. Deze verbruikt relatief weinig energie en geeft veel licht.

Door het toepassen van hoogfrequente armaturen kunt u 20 tot 25% extra energie besparen. Daarnaast verdubbelt de levensduur van de lamp en zal deze tijdens zijn levensduur een nagenoeg constante lichtopbrengst blijven produceren. Door het toepassen van de dunne en zuinige Tl-5 lamp kunt u nog eens 15% extra energie besparen. Oude TL-buizen dienen te worden ingeleverd bij de milieustraat.

 

Licht uit,

Een lamp niet onnodig te laten branden is een heel eenvoudige manier om energie te besparen.

Dit kan natuurlijk ook door middel van schemerschakelaars en/of bewegingsmelders.

 

Dimmen,

Sommige dimmers besparen energie. Wanneer je een gloeilamp of halogeenlamp
voor 50 % dimt, daalt het elektriciteitsverbruik met 25 %. Spaarlampen en gewone TL-armaturen kun je niet dimmen. En sommige dimmers verbruiken zelf meer elektriciteit dan het uitgespaarde licht!

 

Niet dimmen,

Met een dimmer kunt u het licht precies afstellen naar uw behoefte. Bij veel Nederlandse huishoudens staat de dimmer altijd in dezelfde stand. In zo'n geval kunt u besparen door een lamp met een lager wattage, zonder dimmer, te gebruiken. Als de dimmer halverwege staat verbruik de lamp nog altijd 75% van z'n maximale verbruik.

 

Halogeen,

Moderne halogeenverlichting is prachtig als accent- of sfeerverlichting. U kunt ze prachtig dimmen. Maar het zijn geen spaarlampen. Langdurig dimmen kan zelfs de levensduur van de lamp verkorten.

 

Vragen of opmerkingen over deze website kunt u e-mailen aan de webmaster : webmaster@marpasonline.nl